Home · Hoe werkt een (houtgestookte) sauna?

Hoe werkt een (houtgestookte) sauna?

16.05.2024
Blog

Heerlijk genieten, maar hoe werkt dat ook alweer?

Het grootste verschil tussen een houtgestookte sauna en een infrarood sauna is dat een houtgestookte sauna gebruik maakt van een speciale houtkachel in plaats van infraroodstralers. Maar hoe werkt een houtgestookte sauna precies?

De werking van een houtgestookte sauna

De werking van houtgestookte sauna’s is eenvoudig maar effectief; er wordt een vuurtje gestookt in een houtkachel die in de ruimte staat. De saunastenen die op de kachel liggen worden heet en verspreiden op hun beurt een aangename, rustgevende warmte. Wanneer er water over de hete saunastenen heen wordt gegoten verdampt dit onmiddellijk, waardoor de luchtvochtigheid in de sauna omhoog gebracht wordt.

De belangrijkste elementen van een houtgestookte sauna

Hieronder belichten we kort de elementen die noodzakelijk zijn om een houtgestookte sauna op de gewenste temperatuur te krijgen:

  • De saunakachel

De houtgestookte sauna’s van FinnWald worden geleverd met een van de originele Harvia houtkachels, welke speciaal zijn ontworpen voor sauna’s. Boven de met een glazen deurtje uitgeruste verbrandingskamer bevindt zich een open compartiment voor de saunastenen. Om de rook van de houtkachel direct af te voeren dient een houtgestookte sauna altijd voorzien te zijn van een kachelpijp/schoorsteen. Meer weten over de perfecte sauna temperatuur? Lees dan onze blog!

  • Het kachelhout

Voor een aangename sauna ervaring is het belangrijk om gebruik te maken van een traag brandende houtsoort die voor een gelijkmatige warmteverdeling zorgt – liefst een houtsoort die ook nog lekker ruikt! Denk bijvoorbeeld aan essen-, beuken- of eikenhout. Gebruik in elk geval geen geïmpregneerd, geverfd of vochtig hout.

  • De saunastenen

Olivijn, diabasestenen, peridotiet en vulkanische stenen zijn geschikte saunastenen. De donkere diabasestenen, bijvoorbeeld, houden niet alleen goed warmte vast maar zijn ook dusdanig stevig dat ze niet zomaar barsten als ze heet worden. Vulkanische stenen zijn bijzonder geschikt voor het creëren van stoom bij opgietingen. 

Tot slot

Vergeleken met een infraroodsauna duurt het langer voordat een houtgestookte sauna op temperatuur is; je moet er de tijd voor nemen. Maar het is juist de langzamere werking van een houtgestookte sauna die bijdraagt aan een meer authentieke en ontspannende sauna beleving. Met het juiste onderhoud kun je erg lang van je sauna genieten.