Home · Hottub onderhouden in de winter

Hottub onderhouden in de winter

22.01.2024
Blog

De voordelen van een hottub in de winter zijn legio. Maar hoe zit het eigenlijk als het écht koud begint te worden? Kan een hottub wel tegen vorst? In deze blogpost leggen we uit wat je moet weten met betrekking tot een houtgestookte hottub onderhouden in de winter!

Een hottub onderhouden in de winter, hoe doe je dat?

Hoe kun je nu het beste een hottub onderhouden in de winter, als de temperaturen onder het vriespunt komen? Dat hangt ervan af hoe streng het gaat vriezen en hoelang de vorst aanhoudt. Voordat we daar verder op in gaan, beantwoorden we eerst even een veelgestelde vraag:

Kan een hottub tegen vorst?

Heb je één van onze hottubs, dan hoef je je over de kuip doorgaans geen zorgen te maken; die kan zonder problemen lichte vorst hebben. Een hottub systeem bevat echter wel meerdere leidingen waar vaak water in zit. Zodra water bevriest, zet het uit – en dan kunnen de leidingen mogelijk scheuren, barsten of kapot klappen. De leidingen van pvc en rubber zijn redelijk flexibel en zullen dus niet al te snel beschadigen. Het grootste risico zit in de houtkachel en de daaraan verbonden leidingen, omdat deze zijn vervaardigd uit RVS. 

Hottub onderhouden bij lichte vorst

Als je de hottub wilt blijven gebruiken in de winter, dan moet je voorkomen dat het water kan bevriezen. Dat is prima te doen als de temperatuur alleen ’s nachts iets onder het vriespunt komt, zeker als je de dag ervoor nog van een heerlijk warm bad hebt genoten. Als het ook overdag onder nul blijft, wordt het een ander verhaal. Dan zul je de houtkachel zo nu en dan even moeten opstoken en ervoor zorgen dat het water in beweging blijft, bijvoorbeeld door de jets aan te zetten. 

Hottub onderhouden bij langdurige/strenge vorst

Wanneer er sprake is van langdurige en/of strenge vorst raden we altijd het volgende aan:

  • Laat de hottub leeglopen via de afvoer.
  • Koppel het filter af en berg het binnen op.
  • Zodra de kuip leeg is, laat je alle systemen vijf tot tien seconden blazen. Op die manier zorg je dat het achtergebleven water uit de hydro- en/of bubbelsystemen gaat. 

Conclusie

Als het aankomt op een hottub onderhouden in de winter, dan is het belangrijkste: voorkomen dat het water bevriest! Gaat het flink vriezen of blijft de temperatuur ook overdag onder nul, neem dan het zekere voor het onzekere en laat je hottub leeglopen. Gelijk doorpakken en je sauna ook onderhouden? Lees al onze tips in de blog!