Home · Hoe snel is een houtgestookte sauna op temperatuur?

Hoe snel is een houtgestookte sauna op temperatuur?

05.01.2024
Blog

Een eigen houtgestookte sauna is altijd een goed idee! Je kunt de sauna eenvoudig verwarmen door een vuurtje te stoken in de houtkachel die met de sauna verbonden is. Maar hoe snel is een houtgestookte sauna op temperatuur?

Hoe snel is een houtgestookte sauna op temperatuur?

Onze houtgestookte sauna’s hebben een gemiddelde opwarmtijd van 1 tot 1,5 uur. Hoe snel een houtgestookte sauna op temperatuur is, hangt af van meerdere factoren:

  • De grootte en vorm van de sauna

Hoe groter de afmetingen van de sauna, des te langer het duurt voordat deze op de gewenste temperatuur is. De vorm van de sauna speelt echter ook een belangrijke rol in de opwarmtijd. Om een voorbeeld te geven: onze Barrelsauna zal vanwege de cilindrische vorm, die ervoor zorgt dat de warmste lucht in beweging blijft, sneller opwarmen dan een Cube sauna van hetzelfde formaat.

  • Hoe goed de sauna geïsoleerd is

Het spreekt voor zich dat er bij een optimaal geïsoleerde sauna minder warmte kan ontsnappen, waardoor er minder tijd nodig is om de sauna op temperatuur te krijgen. Wij bieden tevens de mogelijkheid om te kiezen voor een geïsoleerde kachelpijp; ook dit kan bijdragen aan een kortere opwarmtijd.

  • De sterkte van de houtkachel

De Harvia 20 Pro houtkachel is met een vermogen van 24,1 kW krachtiger dan de 16,5 kW Harvia M2, en zal de sauna dan ook sneller opwarmen.

  • De houtsoort die je gebruikt

Voor een saunakachel kun je het beste gebruik maken van traag brandende houtsoorten zoals eikenhout, beukenhout en/of essenhout. Het belangrijkste is dat het onbewerkt hout is; dus absoluut geen gelakt, gebeitst of geverfd hout in de saunakachel leggen! Daarnaast moet het hout natuurlijk goed droog zijn.

  • Hoe bedreven je bent in stoken

Wij adviseren om voor zowel hottub- als saunakachels gebruik te maken van de Zwitserse methode. Dit is niet alleen de schoonste maar ook de meest efficiënte manier van stoken. Hoe vaker je een vuurtje in de houtkachel stookt, hoe beter je hierin wordt. Je zult merken dat je op een gegeven moment minder tijd nodig hebt om je houtgestookte sauna op temperatuur te krijgen dan in het begin.