Home · Wat is de perfecte sauna temperatuur?

Wat is de perfecte sauna temperatuur?

05.01.2024
Blog

Het grootste verschil tussen een houtgestookte sauna en infrarood sauna is de temperatuur. Infrarood sauna’s worden gebruikt bij temperaturen tussen de 30oC en 55oC, houtgestookte sauna’s tussen de 70oC en 100oC. Maar wat is nu de perfecte sauna temperatuur?

Wat is de perfecte sauna temperatuur?

De perfecte sauna temperatuur in een houtgestookte sauna is afhankelijk van:

  • De luchtvochtigheid

Temperaturen tussen de 70oC en 100oC zijn voor de meeste mensen prima vol te houden, zolang het om een zogenoemde ‘droge sauna’ gaat. Oftewel, een sauna met een relatief lage luchtvochtigheid, rond de 15%. In een ‘natte sauna’ zou je dergelijke temperaturen veel minder lang volhouden, want hoe vochtiger de lucht, hoe heter de gevoelstemperatuur. Dat is ook de reden dat de temperatuur in sauna’s waar opgietingen worden gedaan, gemiddeld een stuk lager ligt.

  • Je gezondheid

Regelmatig van de sauna gebruik maken biedt veel gezondheidsvoordelen. Maar bij bepaalde ziektes en aandoeningen, waaronder een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, is het raadzaam om eerst je arts om advies te vragen. Als je zwanger bent, is het gedurende het eerste trimester ook geen goed idee om naar de sauna te gaan. In de periode daarna kan het in principe wel als je arts hier goedkeuring voor geeft, al blijft enige voorzichtigheid geboden. Ook mensen met anhidrose (een aandoening waarbij je niet of nauwelijks zweet produceert) moeten goed op de sauna temperatuur letten; het lichaam kan namelijk sneller oververhit raken.

  • Je ervaring

Als je nog nooit of slechts incidenteel naar de sauna bent geweest, dan is het raadzaam om bij een lagere sauna temperatuur (maximaal 70oC) te beginnen en niet langer dan 10 minuten te blijven zitten. Als je een eigen sauna in je tuin hebt waar je regelmatig gebruik van maakt, dan zal je lichaam eraan gewend raken; je kunt dan geleidelijk aan de temperatuur verhogen en ook wat langer blijven zitten.

  • Je persoonlijke voorkeur

De één kan beter tegen hitte dan de ander. Misschien hou jij het liever bij een wat lagere temperatuur, terwijl je partner de houtkachel graag wat verder opstookt. De perfecte sauna temperatuur kan voor iedereen anders zijn.

Tot slot

Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren. Merk je dat je de warmte te heftig vindt, ga dan op een lagere bank zitten. Krijg je last van hoofdpijn, duizeligheid of benauwdheid? Sta dan heel rustig op en verlaat de sauna – en hou de temperatuur de volgende keer wat lager.