Home · Verschil houtgestookte sauna en infrarood sauna

Verschil houtgestookte sauna en infrarood sauna

17.11.2023
Blog

Wanneer je je gaat oriënteren op sauna’s, dan kom je zowel houtgestookte sauna’s als infrarood sauna’s tegen. Wat is nu het verschil tussen een houtgestookte sauna en infrarood sauna? Welke je ook kiest; een sauna is altijd een goed idee!

Verschillen tussen een houtgestookte sauna en infrarood sauna

Warmteoverdracht

Het belangrijkste verschil tussen een houtgestookte sauna en een infrarood sauna is de manier van verwarmen. Bij een houtgestookte sauna wordt de ruimte verwarmd door een vuurtje te stoken in een houtkachel. Dit in tegenstelling tot een infrarood sauna, die het lichaam direct verwarmt door middel van infraroodstraling.

Temperatuur

Een ander belangrijk verschil tussen een houtgestookte sauna en een infrarood sauna is de temperatuur. Houtgestookte sauna’s worden doorgaans opgestookt tot een temperatuur tussen de 70oC en 100oC. Infrarood sauna’s zijn aanzienlijk minder warm; de gemiddelde gevoelstemperatuur ligt rond de 55oC, maar ze worden al vanaf 30oC gebruikt. We hebben het over gevoelstemperatuur, omdat de temperatuur van de infraroodcabine zelf niet relevant is; het is immers je lichaam zelf en niet de lucht die verwarmd wordt. Waarom je kiest voor een sauna lees je hier!

Opwarmtijd

De opwarmtijd van een infrarood sauna is korter. Niet alleen omdat deze sauna bij lagere temperaturen gebruikt wordt, maar ook omdat men vaak al tijdens het opwarmen de cabine betreedt om zo geleidelijk aan de warmte te kunnen wennen. Bij een houtgestookte sauna moet eerst de juiste gebruikstemperatuur bereikt worden. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe groot de sauna is, wat voor houtkachel en houtsoort je gebruikt en hoe bedreven je bent in stoken, maar over het algemeen moet je rekening houden met een opwarmtijd van zo’n anderhalf uur. Het onderhoud duurt gelukkig niet zo lang 🙂

Luchtvochtigheid

Infrarood sauna’s zijn altijd droge sauna’s, wat betekent dat de lucht in de ruimte niet vochtig is.

Houtgestookte sauna’s kunnen zowel droge als natte sauna’s zijn. In een droge sauna voelen hogere temperaturen voor de meeste mensen minder intens, omdat de luchtvochtigheid in de ruimte laag is. In een natte sauna is vaak een wisselende luchtvochtigheid; tijdens een zogeheten opgieting gaat de luchtvochtigheid tijdelijk omhoog; de vochtige lucht heeft, net als een stoombad, een positieve uitwerking op de luchtwegen en kan dan ook veel verlichting bieden bij bijvoorbeeld verkoudheidsklachten.

Gebruiksduur

Bij het gebruik van een houtgestookte sauna wordt aangeraden om meerdere sessies (saunagangen) te ondergaan. Eén sessie duurt doorgaans niet langer dan 15 minuten en dient altijd te worden opgevolgd door het koelen van het lichaam. Bij een infrarood sauna neemt men een enkele sessie, met een gemiddelde duur van een half uur.

Nazorg

Na elke sessie in een houtgestookte sauna dient het lichaam gekoeld te worden, bijvoorbeeld middels een koude douche, koud dompelbad of koud voetenbad. Na het gebruik van een infrarood sauna wordt juist aangeraden om een warme douche te nemen.

Interesse in een traditionele sauna? Bekijk de houtgestookte sauna’s van FinnWald en laat je inspireren door de vele mogelijkheden!