Home · Waarom is sauna zo goed voor je?

Waarom is sauna zo goed voor je?

17.11.2023
Blog

Nog afgezien van de culturele en sociale aspecten heeft regelmatig bezoek aan de sauna belangrijke voordelen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Hoe werkt dat precies? Waarom is sauna zo goed voor je?

Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna?

De temperatuur van het menselijk lichaam ligt – mits in goede gezondheid uiteraard – rond de 37°C. Bij fysieke inspanning gaat je hart sneller kloppen en wordt de bloedsomloop gestimuleerd, met als gevolg dat je lichaamstemperatuur stijgt. Om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt, ga je zweten. Bij dat proces worden zowel warmte als afvalstoffen via de huid afgevoerd. Tijdens een Barrel sauna sessie gebeurt er min of meer hetzelfde in je lichaam als tijdens een intensieve workout, maar dan zonder dat je actieve inspanning levert.

Saunasessie in traditionele sauna’s (zoals de houtgestookte sauna’s van FinnWald) dienen altijd te worden opgevolgd door het koelen van het lichaam. Tijdens de koudere maanden van het jaar is simpelweg de koude buitenlucht in lopen een prima manier om te koelen. Nog beter is om jezelf direct na het verlaten van de sauna af te spoelen onder een koude douche of een koud bad te nemen; je spoelt dan immers gelijk het zweet af. Het is vooral die wisselwerking tussen warmte en kou die zoveel voordelen oplevert. 

Waarom is sauna zo goed voor je?

Regelmatig gebruik van de sauna:

  • Helpt je lichaam ontgiften

Een van de belangrijkste voordelen van de sauna is dat het helpt om afvalstoffen sneller en efficiënter af te voeren – iets dat het lichaam automatisch doet als je zweet.

  • Reinigt je huid

Het zweten helpt om de huid van binnenuit te reinigen. In combinatie met de verbeterde doorbloeding wordt ook de celvernieuwing gestimuleerd.

  • Boost je weerstand

De warmte zorgt voor een betere bloedcirculatie, wat betekent dat witte bloedcellen (leukocyten), die je lichaam beschermen tegen bacteriën en virussen, op efficiëntere wijze door je lijf getransporteerd worden – en dus beter hun werk kunnen doen. Ook de afwisseling tussen warmte (sauna) en de kou (buitenlucht) is erg goed voor je.

  • Ontspant je spieren

De warmte in combinatie met het koelen na elke sauna sessie helpt je spieren te ontspannen en kan tevens pijn in spieren en gewrichten verlichten.

  • Is goed voor de luchtwegen

De hoge temperaturen ontspannen ook de kleine spiertjes rondom je luchtwegen. Daardoor verwijden de bronchiën zich, wat in combinatie met de verbeterde bloedsomloop in en rond de luchtwegen een diepere, rustigere ademhaling teweegbrengt. De sauna biedt veel verlichting bij verkoudheid, maar ook bij andere aandoeningen aan de luchtwegen.

  • Verlicht en voorkomt vochtophopingen

Zweten helpt om overtollig vocht in het lichaam af te voeren, iets waar met name mensen die last hebben van vochtophopingen in de voeten en benen veel baat bij hebben.

  • Reduceert stress

Als je lichaam ontspant, zal je geest vanzelf volgen. Regelmatig gebruik van de sauna is dan ook een uitstekende manier om te ontstressen. Maar let op; blijf niet te lang in een sauna.

Kies je voor een houtgestookte sauna of een infrarood sauna?