Home · Hoe lang in een sauna?

Hoe lang in een sauna?

16.05.2024
Blog

Hoe lang is een sauna sessie goed voor je?

Regelmatig gebruik van een sauna is niet alleen een geweldige manier om stress te verminderen, het is ook heel goed voor je fysieke gezondheid. Maar hoe lang moet je in de sauna blijven om optimaal van de voordelen te profiteren, zonder dat het risico’s met zich meebrengt?

Hoe lang mag je in een sauna blijven?

Een saunasessie bestaat uit meerdere stappen. Over het algemeen gaat men uit van 15 tot 20 minuten per saunagang. Deze richtlijn is echter niet altijd van toepassing. Hoe lang je het beste in een sauna kunt blijven, is afhankelijk van het type sauna, je gezondheid en je ervaring.

Type sauna

Het type sauna zegt veel over de temperatuur en luchtvochtigheid in de sauna, en die zijn sterk van invloed op de saunaduur.

  • Finse sauna’s: De temperaturen in traditionele Finse sauna’s liggen tussen de 70 en 100oC, terwijl de luchtvochtigheid tussen de 10 en 20% ligt. Sessies in dit type sauna duren gemiddeld 8 tot 15 minuten.
  • Infrarood sauna’s: De temperaturen in infrarood sauna’s zijn een stuk lager, tussen de 30 en 60oC. Daardoor kun je doorgaans rustig 20 tot 30 minuten blijven zitten.
  • Stoomsauna’s: In een stoomsauna, ook wel een stoomcabine genoemd, zit de luchtvochtigheid tegen de 100% aan. Zelfs ervaren gebruikers kunnen er beter niet langer dan 15 minuten in blijven.

Je gezondheid

Je algehele gezondheid heeft een grote invloed op de saunaduur. Bij bepaalde medische aandoeningen, zoals luchtwegproblemen en hart- en vaatzieken, kan het zijn dat gebruik van de sauna beperkt of zelfs vermeden moet worden. Bespreek altijd eerst met je arts of het voor jou veilig is om gebruik te maken van een sauna en of je voorzorgsmaatregelen moet treffen. Voor zwangere vrouwen wordt de sauna overigens altijd afgeraden.

Je ervaring

Beginners dienen hun initiële saunagangen te beperken tot 5 tot 10 minuten. Na verloop van tijd raakt je lichaam gewend aan de warmte en kun je je saunagangen geleidelijk verlengen. Ook goed in gedachten te houden is dat de warmte altijd heftiger is op hogere saunabanken – warmte stijgt immers op. Als beginner kun je dus het beste op een lagere bank gaan zitten.

Luister altijd naar je lichaam

Als het aankomt op hoe lang je in een sauna moet blijven, is het belangrijkste om naar je lichaam te luisteren. Merk je dat je licht in je hoofd of duizelig wordt, of krijg je hoofdpijn? Sta dan heel rustig op en verlaat de sauna. Zorg ook dat je voor en na het gebruik van de sauna voldoende water drinkt. Meer weten over hoe een houtgestookte sauna werkt of een natuurhuisje met sauna boeken? Lees dan verder op onze inspiratie pagina!