Home · Hottub temperatuur regelen

Hottub temperatuur regelen

12.06.2023
Inspiratie

Bij een houtgestookte hottub verwarm je het water door een vuurtje te stoken in de houtkachel. Maar wat is nu de ideale watertemperatuur voor een hottub? En hoe moet je eigenlijk de hottub temperatuur regelen?

Wat is de ideale hottub temperatuur?

De ideale watertemperatuur van een houtgestookte hottub ligt rond de 37oC. Sommige mensen geven de voorkeur aan een graadje lager – een lagere temperatuur is ook raadzaam als je met je kindje in de hottub wilt – anderen willen het water liever nog ietsjes warmer. Te warm water moet in verband met het risico op brandwonden natuurlijk altijd worden vermeden, maar zolang je ervoor zorgt dat de watertemperatuur niet boven de 40oC uitkomt zit je goed! De watertemperatuur kun je overigens controleren door simpelweg een drijvende thermometer in het water te plaatsen. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, van hele simpele tot geavanceerde die je kunt koppelen aan een smartphone app.

Hoe kan ik de hottub temperatuur regelen?

Mensen die voor het eerst een houtgestookte hottub gaan verwarmen, hebben vaak de neiging het vuur zo hoog mogelijk op te stoken tot de gewenste temperatuur is bereikt. Het probleem met die aanpak is dat een houtkachel zodra je geen hout meer op het vuur gooit, vaak nog verder opwarmt. Het gevolg is dat het water te warm wordt en je het weer moet laten afkoelen. Zonde van de tijd en de moeite! Met de onderstaande methode heb je meer controle over de hottub temperatuur:

  • Zorg dat de hottub volledig gevuld is met water voordat je begint met stoken.
  • Stapel de houtblokken in de kachel. Wij adviseren om dit volgens de Zwitserse methode te doen.
  • Zet de luchttoevoer en aslade van de houtkachel open.
  • Steek de houtblokken aan.
  • Laat het deurtje van de houtkachel een stukje open staan, in elk geval tot je zeker weet dat de kleinere houtblokken goed vlam hebben gevat.
  • Sluit het kacheldeurtje maar laat de luchttoevoer open staan. Als het vuur geen zuurstof krijgt zal het uitgaan!
  • Hou de thermometer tussentijds goed in de gaten.
  • Roer af en toe met een peddel of zet je hydro / bubbelsysteem aan om te zorgen dat het warmere water zich vermengd met het koudere water.
  • Zodra de watertemperatuur rond de 30oC ligt, controleer je hoeveel hout er nog in de kachel zit. Als je ziet dat meer dan driekwart van houtblokken zijn opgebrand, leg dan nog wat extra hout in de kachel.
  • Geeft de thermometer de gewenste temperatuur aan? Tijd om de aslade te sluiten en in de hottub te stappen!

Lees ook: Hoe lang duurt het voordat een hottub warm is?

Tot slot
In het begin is het vaak een kwestie van een beetje experimenteren met de hottub temperatuur regelen. Maar als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt zal je merken dat je er steeds beter in wordt!

Weet je nog niet zeker of een hottub goed bij je past? Lees onze 6 aandachtspunten voor het kopen van een hottub!