Home · De Zwitserse methode: het schoonste én effectiefste je hottub- of saunakachel aansteken

De Zwitserse methode: het schoonste én effectiefste je hottub- of saunakachel aansteken

16.11.2021
Inspiratie

De Zwitserse- ook wel de top down-methode is de schoonste manier om een kachel op te stoken. Dat geldt voor een houtkachel in huis, een haard én voor de kachel van je hottub of sauna. Voor een goed vuurtje zijn drie elementen essentieel: zuurstof, warmte en brandstof. Wanneer je deze drie elementen in de juiste verhoudingen en op de goede manier gebruikt, maak je de beste vuurtjes. Lees verder hoe je dat doet met de Zwitserse methode!

Waarom de Zwitserse methode?

De Zwitserse methode is een effectieve methode om een kachel of haard aan te steken, waarbij zo min mogelijk verbrandingsgassen vrij komen. Je stookt van boven (kleine houtjes) naar beneden (grotere blokken) in plaats van andersom. Op deze manier worden de houtgassen optimaal verbrand en stoot je kachel het minste uit. 

Houtgestookte hottub of sauna stoken volgens de Zwitserse methode

Maar hoe stook je je hottub of sauna volgens de Zwitserse methode? Wij hebben hiervoor de juiste stappen voor je op een rij gezet.

1. Voorbereiden

Ga je de kachel van je hottub opstoken? Zorg ervoor dat je hottub gevuld is met water en sluit de cover. Zo blijft de warmte die je creëert, in de tub. Voor zowel de sauna als de hottub geldt: zorg voor voldoende hout van verschillende groottes én een aanmaakblokje of aanmaakwokkel. 

2. Stapelen

Neem twee stukken hout (polsdikte) en leg deze naast elkaar in de kachel. Leg hier kruislings twee iets dunnere blokken hout bovenop. Leg daar weer kruislings twee nog dunnere stukjes hout bovenop. Tussen deze laatste twee houtjes leg je een aanmaakblokje of -wokkel. Je kunt er voor kiezen hier overheen nog wat aanmaakhoutjes te leggen, maar dit is niet altijd nodig. Meer info over je hottub verwarmen?

3. Aansteken

Steek het aanmaakblokje of de wokkel, bovenin de kachel, aan. Zorg ervoor dat het vuur voldoende zuurstof kan aantrekken door de deur vijf minuten op een kiertje te laten staan. Hebben de kleinere blokjes voldoende vlam gevat? Dan kan het deurtje worden gesloten. Het vuur zal nu langzaamaan naar beneden trekken en ook de grotere, onderste blokken, aansteken. 

4. Onderhouden

Nu is het natuurlijk de bedoeling dat je vuurtje lekker blijft branden. Zo verwarmt het vuur namelijk het water in je hottub of de sauna. Om je vuur goed aan te houden, is het belangrijk dat de luchttoevoer altijd open staat. Zo krijgt het vuur namelijk zuurstof én wordt het houtgas verbrand. Verwarm je het water van je hottub? Roer het water dan af en toe door met een stok of peddel. Zo meng je het warmere en koudere water.
Voeg hout toe om het vuur op gang te houden. Het beste moment om dit te doen is als de laatste vlammetjes uit het hout komen. Op dat moment is er namelijk het meeste warmte in de verbrandingskamer.

Wil je ook graag een hottub of sauna zodat jij ook met de Zwitserse methode aan de slag kunt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!