Home · Hoe lang duurt het voordat een hottub warm is?

Hoe lang duurt het voordat een hottub warm is?

28.04.2023
Blog

Niets is zo fijn als na een lange en vermoeiende dag thuiskomen, in je eigen hottub stappen en heerlijk ontspannen. Maar voordat je meteen na binnenkomst je kleren uittrekt, moet je er wel rekening mee houden dat een houtgestookte hottub wat tijd nodig heeft om op te warmen. Hoe lang duurt het voordat een hottub warm is?

Hoe lang duurt het voordat een hottub warm is?

De ideale watertemperatuur van een hottub ligt rond de 37oC. Het is dan ook logisch dat het water niet binnen twee minuten op temperatuur is, zoals bij je douche of bad in de badkamer. Onze houtgestookte hottubs hebben een gemiddelde opwarmtijd van ongeveer twee uur. De daadwerkelijke opwarmtijd kan echter korter of langer zijn. Er zijn namelijk meerdere factoren van invloed, namelijk:

  • Welk hottub model je hebt;
  • Hoe groot de hottub is;
  • De sterkte van de kachel;
  • Of je een externe of interne kachel hebt;
  • Hoe goed de hottub geïsoleerd is;
  • De buitentemperatuur;
  • Met welke houtsoort je stookt;
  • Hoe bedreven je bent in stoken.

Verder moet je er rekening mee houden dat je pas mag beginnen met stoken zodra de hottub volledig met water gevuld is. Als je al tijdens het vullen begint, kan de houtkachel zijn warmte namelijk niet goed kwijt, waardoor hij defect kan raken.

Zijn houtgestookte hottubs sneller warm dan jacuzzi?

Als je spontaan besluit om van je hottub gebruik te maken, dan kan een opwarmtijd van twee uur behoorlijk lang lijken. In werkelijkheid valt dat heel erg mee, zeker als je kijkt naar houtgestookte hottubs versus jacuzzi. Hoewel er veel verschillende jacuzzi’s zijn, mag je er over het algemeen vanuit gaan dat het verwarmingselement zorgt voor een temperatuurstijging tussen de 2oC en 3oC per uur. Afhankelijk van de grootte zou je met een jacuzzi dus zo’n vijf tot tien uur verder zijn tot het water eenmaal op de gewenste temperatuur is. Meer weten over hottub water vervangen of schoon houden? Lees onze blogs!

Tot slot

Meteen na thuiskomst je spullen in een hoek gooien en jezelf in je hottub laten glijden is vanwege de opwarmtijd met een houtgestookte variant helaas geen optie – tenzij er iemand anders thuis is die alvast kan beginnen met stoken, natuurlijk! Overigens is een hybride systeem ook mogelijk. Wil je dus wel direct in je hottub stappen als je thuiskomt? Bekijk dan onze volledig elektrische of hybride opties.