Home · Houtgestookte sauna onderhouden

Houtgestookte sauna onderhouden

17.11.2023
Blog

Sauna onderhoud is belangrijk voor de hygiëne en het comfort van de gebruikers, maar ook voor de levensduur van de sauna. Alle sauna’s in het assortiment van FinnWald zijn vervaardigd uit kwalitatief hoogwaardig Noord-Europees vurenhout. Dit is niet alleen makkelijk te behandelen, maar ook duurzaam. Met het juiste onderhoud heb je jarenlang plezier van je houtgestookte sauna! Maar hoe kun je nu het beste een sauna onderhouden? Het onderhoud voor een grote of kleine sauna is nagenoeg hetzelfde.

Hoe moet ik een houten sauna onderhouden?

Wanneer je bij ons een sauna gaat bestellen, maak je eerst een keuze uit een van de drie soorten sauna’s. Vervolgens kun je in de configurator verschillende opties selecteren om jouw sauna te personaliseren. Zo kun je kiezen voor een afwerking met Thermowood of beits; beide behandelingen bieden een optimale bescherming tegen weersinvloeden. Om de beschermende werking van de beits te waarborgen adviseren we om het houtwerk elke drie tot vijf jaar opnieuw te beitsen. Dit is de beste manier om de levensduur van je sauna te verlengen.

Goed om te weten is dat het hout waar onze sauna’s uit vervaardigd worden van nature een goede ademende werking heeft, waardoor het vocht in de cabine vanzelf naar buiten trekt. Daarom raden we sterk af om de sauna aan de buitenkant te verven; het hout kan dan namelijk niet meer goed ademen, wat op den duur voor vochtproblemen kan zorgen.

Verder is het verstandig om in het najaar eventuele bladeren en takken die op het dak van de sauna blijven liggen te verwijderen. Hier zul je echter geen last van hebben wanneer je voor de Barrelsauna of de Podsauna kiest; door de cilindrische dakvorm kan er niets op blijven liggen. Liever eerst kijken of het iets voor je is? Je kunt bij ons ook een hottub huren!

Nog een aantal tips voor sauna onderhoud

  • Ga alleen met schone, blote voeten de sauna in en verzoek andere gebruikers om hetzelfde te doen. Zo voorkom je dat er vuil van buiten mee naar binnen wordt gelopen.
  • Neem altijd een handdoek mee de sauna in en leg deze op de saunabank voordat je gaat zitten. De handdoek absorbeert het meeste transpiratievocht, waardoor dit niet in het hout kan trekken.
  • Ventileer na gebruik door de deur van je sauna zodra je deze verlaat op een kier te zetten. Op die manier wordt de vochtige lucht optimaal afgevoerd en kan er geen schimmel ontstaan.
  • Maak het interieur van de sauna regelmatig schoon. De banken en vloer kun je schoonmaken met doek en warm water met een scheutje desinfecterend middel. Gebruik geen agressieve reinigingsproducten of bleekmiddelen!