Home · Wat is een hottub?

Wat is een hottub?

06.10.2023
Blog

De populariteit van sauna’s en hottubs is de laatste jaren sterk toegenomen. Maar wat is een hottub eigenlijk? En wat is nu het verschil tussen een hottub, jacuzzi en een spa?

Wat is een hottub?

‘Hottub’ (of ‘hot tub’) is een algemene term die verwijst naar een bad met verwarmd water, dat gebruikt wordt voor ontspanning, hydrotherapie of recreatie.

In tegenstelling tot gewone baden worden hottubs ontworpen om door meer dan één persoon tegelijk gebruikt te worden. Hottubs zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Zo zijn er kleine hottubs voor twee personen, middelgrote hottubs voor vier personen en grote hottubs voor zes personen. Een ander verschil met een reguliere baden is dat er in hottubs geen zeep, shampoo en soortgelijke producten worden gebruikt. Een hottub heeft dan ook meer overeenkomsten met een klein zwembad dan met het bad in je badkamer.

De hottubs van FinnWald zijn houtgestookt, wat wil zeggen dat ze gebruik maken van een (interne of externe) houtkachel om het water te verwarmen. Dit type hottubs is uitsluitend geschikt voor buiten. Er zijn ook elektrische hottubs verkrijgbaar, welke gebruik maken van verwarmingselementen om het water te verwarmen. Deze kunnen eventueel ook binnen worden geplaatst (lees ook onze blogpost over het verschil tussen houtgestookte en elektrische hottubs).

Hedendaagse hottubs worden vrijwel altijd voorzien van een kunststof kuip. Onze hottubs worden aan de buitenzijde voorzien van wandbekleding van hout of pvc. De ruimte tussen de kuip en de wandbekleding wordt opgevuld met polyurethaanschuim, zodat de hottub optimaal geïsoleerd is en het water zo lang mogelijk warm blijft.

Wat zijn de verschillen tussen een hottub, een jacuzzi en een spa?

Alle spa’s zijn hottubs en alle jacuzzi’s zijn spa’s, maar niet alle hottubs en spa’s zijn jacuzzi’s. Dat lijkt verwarrend, maar het komt neer op het volgende. Zoals we hierboven al aangaven is ‘hottub’ een algemene term voor een verwarmd bad. Spa’s vallen ook in deze categorie. De term ‘spa’ – een afkorting van het Latijnse Sanus Per Aquam of Sanitas Per Aqua, dat te vertalen is naar ‘gezond foor water’ – is ook weer een overkoepelende term voor hydrotherapie baden, oftewel verwarmde baden die zijn uitgerust met jets, massagestralen en/of bubbels. Hier vallen ook jacuzzi’s onder. ‘Jacuzzi’ is in feite een merknaam, die als gevolg van merkverwatering in de spreektaal ook wordt gebruikt om naar vergelijkbare baden van andere merken te verwijzen.

Wil jij meer informatie over een hottub in eigen tuin en een eigen genietmomentje? Neem contact op met FinnWald en wij helpen je graag verder!