Home · Hoe werkt een houtkachel bij een hottub?

Hoe werkt een houtkachel bij een hottub?

12.06.2023
Inspiratie

Als je een houtgestookte hottub hebt, dan verwarm je het water door een vuurtje te stoken in de houtkachel. Maar hoe werkt zo’n houtkachel precies? En wat is de beste manier om een hottub warm te stoken?

Hoe werkt een houtkachel bij een hottub?

FinnWald levert hottubs met zowel geïntegreerde als externe houtkachels. Bij beide varianten leg je houtblokken in de kachel en steek je deze aan. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop de warmte van het vuur op het water wordt overgebracht. Bij een geïntegreerde houtkachel, die in de behuizing van de hottub verwerkt zit, wordt de warmte vrijwel direct aan het water in de hottub afgegeven. Dankzij het principe van natuurlijke circulatie stijgt het warmere water, terwijl het koudere water richting de houtkachel zakt om daar verwarmd te worden.

Bij een externe en geïntegreerde houtkachel zit er een dubbele wand om de vuurkamer heen gebouwd – als je de hottub vol laat lopen, stroomt er ook water in dat compartiment. Zodra het water in dat compartiment verwarmd wordt, zal het automatisch naar boven stijgen. Daarbij zoekt het de weg van de minste weerstand – in dit geval een buis die naar de hottub loopt. Tegelijkertijd stroomt het koude water via een lager geplaatste buis richting de houtkachel. Op die manier blijft het water circuleren en kun jij binnen no time van een heerlijk warm bad kunt genieten. Wij hebben ook houtgestookte hottubs met bubbels!

Hoe kun je het beste een houtgestookte hottub verwarmen?

De houtkachels die wij leveren zijn speciaal ontworpen voor hottubs en van een hoogwaardige kwaliteit. De beste manier om een vuurtje te stoken in de houtkachel van je hottub is wat ons betreft met de Zwitserse methode. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van meerdere factoren (lees ook: Hoe lang duurt het voordat een hottub warm is?). Heb je een hottub met een hydro- of bubbelsysteem, dan zorgt de beweging dat het water gelijkmatiger opwarmt. Bij houtgestookte hottubs zonder jets zal je af en toe even moeten roeren om een gelijkmatigere opwarming te waarborgen.

Tot slot

Heb je nog vragen over de werking van een houtkachel bij een hottub? Neem dan gerust contact op met FinnWald voor meer informatie of maak een afspraak om langs te komen bij onze showroom in Putten, zodat je onze houtgestookte hottubs in het echt kunt bewonderen.