Home · Houtgestookte hottubs versus jacuzzi

Houtgestookte hottubs versus jacuzzi

28.06.2022
Blog

Wil je jouw tuin omtoveren tot een ware wellness maar weet je nog niet zo goed of je liever baddert in een houtgestookte hottub of jacuzzi? Houtgestookte hottubs versus jacuzzi. Dit zijn de verschillen. 

Wat is een houtgestookte hottub?

Een traditionele hottub is een rond, houten bad gevuld met water dat warm gestookt wordt door een houtgestookte kachel. Houtgestookte hottubs werden vroeger gebruikt om warm te blijven bij extreem koude temperaturen. Tegenwoordig is het een manier om lekker te ontspannen, je kunt er zelfs een hydro- of bubbelsysteem in gebruiken. Volop genieten!

Wat is een jacuzzi? 

Een jacuzzi is een bubbelbad met ‘inspuiters’. Dit zijn gaten waardoor lucht in het bad wordt gepompt. Omdat lucht altijd naar boven gaat, gaat de lucht door het bad en bubbelt het naar boven. Op die manier heeft een jacuzzi een masserende werking. 

Houtgestookte hottubs versus jacuzzi

De originele energiebron

De originele energiebron van een hottub is een houtgestookte kachel. Een jacuzzi wordt verwarmd door een elektrische kachel. Dit betekent dat een jacuzzi opwarmt zodra je het bad aanzet. Een hottub stook je op met hout. Het brandende, knisperende hout zorgt voor een ultiem gevoel van ontspanning. 

Opwarmen van het water

Bij een jacuzzi kun je gemiddeld rekenen op een maximale opwarming van 3 tot 5 graden per uur. Dit houd dus in dat je binnen 5 tot 10 uur kunt genieten van een warm bubbelbad. Een hottub is, zeker als je het stoken onder de knie hebt, sneller warm. Afhankelijk van de grootte van het bad is het water opgewarmd binnen 1,5 tot 3 uur.

Energieverbruik

Als we er vanuit gaan dat de stroomprijs 0,23 cent per kWh is en je je bubbelbad tot 40°C verwarmt, liggen de prijzen van het energieverbruik, afhankelijk van het type bubbelbad, tussen de 260 en 600 euro op jaarbasis. Als je je jacuzzi ‘s nachts uitzet omdat je denkt dat je daarmee stroom bespaart, kom je bedrogen uit. ‘s Nachts koelt het water flink af. Het is voordeliger om het water op dezelfde temperatuur te houden, dan het telkens te moeten verwarmen naar 40°C. Een nadeel is daarbij dat een bubbelbad constant stroom verbruikt, een voordeel is dat je altijd meteen in een warm bad kunt stappen.

Uitstraling

Hottubs hebben een meer natuurlijke uitstraling dan een jacuzzi. Waar jacuzzi’s een moderne look hebben, zijn hottubs gemaakt van hout of hebben een houtlook gemaakt van kunststof. Onze hottubs hebben een kunststof kuip, dit is een stuk makkelijker schoon te maken dan een traditionele kuip. Wat je mooier vindt, is natuurlijk een kwestie van smaak.

De aanschaf

Over het algemeen zijn jacuzzi’s in aanschaf duurder dan hottubs. Maar de prijzen hangen ook sterk af van wat jouw wensenlijstje. Wil je weten wat een hottub je zou kosten? Neem dan een kijkje in onze webshop

Wil jij een houtgestookte hottub in je tuin? Neem een kijkje bij onze hottubs of neem contact met ons op. We helpen je graag.