Home · pH waarde jacuzzi

pH waarde jacuzzi

14.08.2024
Blog

Als je een jacuzzi of hottub in eigen tuin hebt, dan is het belangrijk om regelmatig de pH waarde te meten. Dit kun je doen met een speciale teststrip of met een pH-meter. Maar wat is nu de ideale pH waarde voor een jacuzzi of hottub? Waarom is dit belangrijk? En wat moet je doen als de pH waarde te hoog of te laag is?

Wat is de ideale pH waarde van een jacuzzi of hottub?

De pH waarde geeft aan wat de zuurtegraad van het water is. De pH schaal loopt van 0 (extreem zuur) tot 14 (extreem basisch). De ideale pH waarde van een jacuzzi of hottub dient zo neutraal mogelijk te zijn – tussen de 7.2 en 7.8.

Waarom is de juiste pH waarde zo belangrijk?

Wanneer de pH waarde van het water te hoog of te laag is, kunnen er verschillende problemen ontstaan.

Een te lage pH waarde van je Hottub

Hoe lager de pH waarde, hoe zuurder het water. Zuur water kan niet alleen de interne componenten van je jacuzzi of hottub beschadigen, het kan ook de luchtwegen, ogen en huid irriteren. Bij een pH waarde onder de 7.2 wordt de werking van chloor onderdrukt, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Het grootste risico van een te lage pH waarde is de legionella bacterie – daar kun je ernstig ziek van worden!

Een te hoge pH waarde van je Hottub

Is de pH waarde in je jacuzzi of hottub te hoog, dan is het water te basisch. Je krijg dan vaak last van troebel water en meer kalkaanslag. Dat betekent niet alleen vaker de hottub schoonmaken – kalkaanslag kan namelijk ook het hydro- en/of bubbelsysteem aantasten. Een pH waarde van 8.0 of hoger heeft tevens een negatieve impact op de effectiviteit van reinigingsmiddelen. Als je bijvoorbeeld chloortabletjes aan het water toevoegt, zal het chloor als het ware verdampen.

Hoe kun je de pH waarde verhogen/verlagen?

Laat een watertest zien dat de pH niet in balans is? Dan is het raadzaam deze te corrigeren voordat je weer van je jacuzzi of hottub gebruik maakt. Er zijn speciale producten verkrijgbaar (meestal in de vorm van poeders) die je aan het water moet toevoegen om de pH waarde te verlagen of te verhogen. Dit dient altijd stapsgewijs te gebeuren. Voer 10 minuten na het toevoegen van een dosis weer een meting uit om te controleren of de pH waarde weer tussen de 7.2 en 7.8 ligt. Overigens is het jacuzzi of hottub water vervangen meestal wel aan te raden bij extreem lage of hoge pH waarden.

Meer informatieve blogs lezen? Bekijk eens wat een sauna-bezoekje met je lichaam doet of hoe je een houtgestooke sauna moet onderhouden.

FinnWald