Home · Wat doet sauna met je lichaam?

Wat doet sauna met je lichaam?

09.08.2024
Blog

Mensen zijn geëvolueerd in een relatief klein temperatuurbereik. De perfecte sauna temperatuur ligt tussen de 70oC en 100oC – veel hoger dan wat we van nature gewend zijn. Desondanks vinden de meeste mensen de sauna, en het effect dat de warmte heeft, erg aangenaam. Wat doet de sauna met je lichaam?

Wat doet de sauna met je lichaam?

De warmte in een sauna triggert allerlei fysieke processen om te zorgen dat ons lichaam die warmte kan verdragen:

Je bloedvaten verwijden zich

De warmte van de sauna zorgt dat de bloedvaten zich verwijden. Dit bevordert de bloedsomloop van de ledematen, waardoor er (met behulp van rode bloedcellen) meer zuurstof naar je extremiteiten wordt getransporteerd.

Je hartslag gaat omhoog

Hoewel je in de sauna stil zit, werkt je hart alsof je fysieke inspanning verricht. Dat komt door het verwijden van de bloedvaten als gevolg van de warmte; je hart moet harder werken om een normale bloeddruk te behouden. Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 80 slagen per minuut, maar in de sauna kan die met gemak boven de 120 slagen per minuut uitkomen – vergelijkbaar met je hartslag tijdens matig-intensieve beweging.

Je gaat zweten

Zodra je de sauna in stapt, gaat de temperatuur van je huid al vrij snel omhoog. Pas als je lichaamskerntemperatuur boven de 37oC komt, begin je daadwerkelijk te zweten; een automatische reactie van je lichaam om zichzelf af te koelen. Afhankelijk van de saunaduur en -temperatuur verlies je tijdens een saunasessie een halve tot anderhalve liter vocht. 

Wat zijn de gevolgen hiervan van een sauna bezoek?

Het verwijden van de bloedvaten, de verhoogde hartslag en het zweten resulteren in onder andere een:

  • Verbeterde afvoer van afvalstoffen

Door de gestimuleerde bloedsomloop is het lichaam beter in staat om afvalstoffen af te voeren. Het gaat dan om restanten van stofwisselingsprocessen, maar ook om bijvoorbeeld gifstoffen en sporen van zware metalen. 

  • Sneller spierherstel

De verbeterde bloedcirculatie zorgt ook voor een sneller herstel van de spieren – een saunasessie na een stevige workout is dus zeker aan te raden. De warmte helpt de spieren ook te ontspannen. 

  • Verbeterde weerstand

Je kunt de sauna zien als een soort koorts-simulator; je immuunsysteem krijgt dezelfde boost, alleen zonder het ongemak van ziek zijn. De warmte zorgt ook voor de aanmaak van zogeheten heat shock proteins (HSPs) in de cellen, welke bijdragen aan sneller herstel.

  • Tijdelijk verminderde eetlust

Onderzoeken hebben uitgewezen dat omgevingstemperaturen boven de 30oC zorgen voor een tijdelijke verandering in de hormonen die onze eetlust reguleren. Zo zou de warmte zorgen voor een lager niveau van ghreline (het hongerhormoon) en een hoger niveau van leptine (dat verantwoordelijk is voor een verzadigd gevoel). 

  • Verbeterde slaap

Zodra je de sauna verlaat koelt je lichaam snel af. Deze relatief drastische verlaging van je lichaamstemperatuur zorgt dat er melatonine vrijkomt, wat bijdraagt aan een langere en diepere slaap. 

  • Verbeterde hersenfunctie

Regelmatig gebruik van de sauna stimuleert de brain-derived neurotrophic factor (BDNF), die onder andere de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert en de neuroplasticiteit verbetert. 

Meer blogs van FinnWald lezen? Bekijk waarom een hottub goed is voor je lichaam, wat een hottub kost of ontdek de voordelen van hottubs met een acryl kuip.

FinnWald