Home · Hoe onderhoud je een houtgestookte sauna?

Hoe onderhoud je een houtgestookte sauna?

05.01.2024
Blog

Wanneer je investeert in een houtgestookte sauna in eigen tuin, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Alle sauna’s van FinnWald zijn van een hoogwaardige kwaliteit, dus dat zal geen probleem zijn. Maar een houtgestookte sauna vereist wel het juiste onderhoud. Hoe onderhoud je een houtgestookte sauna?

Hoe onderhoud je een houtgestookte sauna?
Hieronder leggen we uit hoe je het beste de binnenkant, de buitenkant en de houtkachel van je sauna onderhoud.

Interieur van een houtgestookte sauna onderhouden

Door de deur van je sauna na elk gebruik open te zetten kan de vochtige lucht goed worden afgevoerd. Zo voorkom je schimmelvorming. Natuurlijk moet je wel regelmatig het interieur van je houtgestookte sauna reinigen. Maak de banken en de vloer schoon met een doek en warm water met een desinfecterend reinigingsmiddel. Gebruik in elk geval nooit bleekmiddelen en schurende of agressieve schoonmaakproducten.

Buitenkant van een houtgestookte sauna onderhouden

Bij de Cube sauna is het belangrijk om elke herfst de bladeren en takjes die op het dak blijven liggen te verwijderen. Bij de andere twee modellen zul je hier vanwege de ronde dakvorm geen last van hebben.

Heb je gekozen voor een houten sauna die behandeld is met beits? Dan is het raadzaam om de buitenkant elke drie tot vijf jaar opnieuw te beitsen. We raden het verven van een houten saunacabine sterk af. Dit omdat het hout dan niet meer goed kan ademen, waardoor je op den duur last krijgt van vochtproblemen.

De saunakachel onderhouden

Tot slot is er nog het onderhoud van de saunakachel. Zorg dat de kachel volledig is afgekoeld voordat je hiermee aan de slag gaat. Verwijder eerst de as uit de aslade. Je kunt de aslade leegkiepen of eventueel een speciale as-stofzuiger gebruiken. De buitenkant van de houtkachel kun je afnemen met een doek en een sopje met warm water en afwasmiddel. Voor het schoonmaken van de kachelruit kun je een speciale kachelspray gebruiken, maar natte (gebruikte) theezakjes werken ook goed!

Tip: Strooi de as uit je saunakachel uit over de tuin. As van onbewerkt hout bevat namelijk mineralen en voedingsstoffen (zoals kalium en fosfor) die je beplanting nodig heeft om gezond te blijven. Regelmatig wat as uitstrooien in de tuin is ook goed voor de winterhardheid van je planten!