Home · Hoe werkt een hottub?

Hoe werkt een hottub?

06.10.2023
Blog

Als je onze blogpost over het verschil tussen een houtgestookte en elektrische hottub hebt gelezen, dan weet je dat de hottubs van FinnWald gebruik maken van vuur in plaats van elektriciteit om het water te verwarmen. Maar hoe werkt dat precies?

Hoe werkt een hottub met een externe kachel?

Bij een hottub met een externe kachel (zoals onze Kotka hottub) staat de houtkachel buiten het bad. Dat betekent dat je de ruimte in je hottub volop kunt benutten om te ontspannen. De hottub en de houtkachel zijn door middel van leidingen met elkaar verbonden. De houtkachel is uitgerust met dubbele wanden rondom de vuurkamer, die zich tijdens het vullen van de hottub automatisch met water vullen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet stijgt warmte altijd op. Dus zodra je een vuurtje in de houtkachel stookt, zal het verwarmde water via de weg van de minste weerstand door de bovenste leiding richting de hottub stromen. Op die manier wordt het water in de hottub verwarmd. Het afgekoelde water in de hottub zakt omlaag en stroomt via de onderste leiding naar de houtkachel om daar opgewarmd te worden. Zo circuleert het water automatisch steeds via de houtkachel.

Hoe werkt een hottub met een interne kachel?

Bij een hottub met een interne kachel (zoals bij onze Vantana hottub) zit de houtkachel in de hottub zelf geïntegreerd. Dat betekent dat er iets minder ruimte in de hottub zelf is, maar daar staat tegenover dat je geen extra ruimte buiten de hottub nodig hebt. Zodra de hottub met water gevuld is, kun je beginnen met het stoken van een vuurtje in de interne kachel. Ook hierbij wordt het water verwarmd door middel van natuurlijke circulatie. Het warme water stijgt op, terwijl het afkoelde water omlaag zakt om opgewarmd te worden. De vuurkamer zelf is overigens optimaal afgeschermd, zodat er geen risico op verbranding is terwijl je in de hottub zit.

Wat is de beste manier om een houtgestookte hottub te verwarmen?

In onze blogpost Hoe verwarm je een hottub? lees je alles wat je moet weten over hoe jij het beste een vuurtje kunt stoken in de interne of externe houtkachel van je houtgestookte hottub. Meer weten over onze hottubs? Bekijk dan wat een hottub is of bekijk al onze hottubs!