Home · Hoe verwarm je een hottub?

Hoe verwarm je een hottub?

28.04.2022
Blog

Bij FinnWald zijn we gespecialiseerd in houtgestookte hottubs, waarmee je geniet van een weldadige natuurlijke warmte en een gezellig knisperend vuurtje. Maar hoe verwarm je een hottub die houtgestookt is? En waar moet je zoal rekening mee houden?

Hoe verwarm je een hottub?

Het verwarmen van onze hottubs is niet al te lastig; het is een kwestie van een vuurtje stoken in de houtkachel en wat geduld. Zoals je waarschijnlijk wel weet komt er altijd wat fijnstof vrij bij het stoken van hout. Als je niet op de juiste manier stookt, blijft die fijnstof in de lucht hangen – en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om op een veilige en efficiënte manier te stoken. Dit draagt ook bij aan het verlengen van de levensduur van de kachel en de hottub. We raden aan om de onderstaande richtlijnen in acht te nemen:

  • Zorg dat de hottub geheel gevuld is met water alvorens je begint met stoken. Als je de kachel eerder aanzet, dan bestaat de kans dat hij de warmte niet goed kwijt kan en kan hij kapot gaan.
  • Gebruik uitsluitend droog hout. Het mag niet geïmpregneerd, geverfd of op een andere manier behandeld zijn – FSC of PEFC gecertificeerd hout heeft de voorkeur. Gooi geen papier, karton of andersoortig afval in de houtkachel.
  • Zorg voor een adequate toevoer van lucht. Zet voordat je begint met stoken de luchttoevoer (of de aslade) van de kachel open. Laat het kacheldeurtje ook altijd een stukje open staan, totdat het hout echt goed vlam heeft gevat.
  • Stook ‘omgekeerd’. Een hottub verwarmen kun je het beste doen door ‘omgekeerd’ te stoken. Dit wordt ook wel de Zwitserse manier of top-down methode genoemd. Daarbij leg je de houtstukken die het meest brandbaar zijn bovenop de stapel – deze steek je als eerste aan. Om bij te vullen schuif je de houtstukken die branden of al opgebrand zijn naar achteren, waarna je voorin de kachel een nieuw stapeltje bouwt. Op deze manier blijft de rookontwikkeling tot een minimum beperkt.

Tot slot

Het streven is een vuurtje met gelijkmatige, gele vlammen, waarbij er zo min mogelijk zichtbare rook uit de kachelpijp komt. Na een paar keer je hottub verwarmen zul je merken dat het je steeds beter afgaat. Jij wordt binnen no time een expert in het stoken!

Lees ook: Hoe lang duurt het voordat een hottub warm is?