Home · Wat doet hottub met je lichaam?

Wat doet hottub met je lichaam?

09.08.2024
Blog

Niets is zo fijn als na een lange dag relaxen in een hottub. Maar hottubs bieden meer voordelen
dan alleen ontspanning. Wat doet een hottub met je lichaam?

Wat doet een hottub met je lichaam?

De perfecte hottub temperatuur ligt rond de 37o. Wanneer je in dat warme water gaat zitten, dan gebeurt er van alles in je lijf: je bloedvaten verwijden zich, je bloeddruk gaat omlaag en je hart gaat sneller kloppen. Dat heeft weer positieve effecten op onder andere: 

Stress

Warm water helpt je om te chillen! De tijdelijke verlaging van je bloeddruk kalmeert je zenuwstelsel en draagt bij aan een betere stemming. Regelmatig van een warme hottub genieten kan dus helpen om symptomen van stress en depressie te verminderen.

Spierpijn

Heb je last van vermoeide en/of pijnlijke spieren? De warmte van het water in een hottub bevordert de bloedsomloop, waardoor je spieren zich makkelijker kunnen ontspannen en melkzuur en afvalstoffen efficiënter kunnen worden afgevoerd. Tegelijkertijd helpt het drijven in het water om de druk op je gewrichten te verlichten. Kortom: een hottub is het beste medicijn tegen spierpijn! Wil je na het sporten in de hottub, neem dan eerst een koude douche om je spieren te laten afkoelen voordat je je in het warme water van een hottub laat glijden. 

Slaap

Mensen met slaapproblemen hebben vaak veel baat bij een duik in een warme hottub. Je lichaamstemperatuur gaat van nature omlaag wanneer het tijd is om te gaan slapen, maar bij een verstoord ritme gebeurt dit niet op het goede moment. Door eerst lekker op te warmen in je hottub en er vervolgens uit te stappen, wordt die daling in lichaamstemperatuur getriggerd. Daardoor val je niet alleen makkelijker in slaap, de kwaliteit van je slaap is vaak ook beter. We raden alleen wel aan om niet vlak voor bedtijd nog in de hottub te gaan. Je kunt je lichaam het beste ongeveer anderhalf uur de tijd geven om af te koelen voor je naar bed gaat.

Wist je dat…

…je ook in een hottub zweet? Je merkt er waarschijnlijk niet veel van, maar je lijf reageert hetzelfde als in andere situaties waarin je lichaamstemperatuur omhooggaat. Je zweetklieren houden geen rekening met het feit dat je huid al nat is!

Kies je voor een ronde hottub of een hottub met externe kachel? Wij helpen je graag met de zoektocht naar de ideale hottub.

FinnWald