Home · Hoe lang geen sauna na tattoo?

Hoe lang geen sauna na tattoo?

14.08.2024
Blog

Heb je net een tattoo laten zetten of ben je van plan dit binnenkort te gaan doen? Dan moet je er rekening mee houden dat je de eerste periode een aantal dingen niet mag doen. Gebruik maken van de sauna bijvoorbeeld. Maar hoe lang mag je geen sauna na een tattoo?

Hoe moet je een nieuwe tattoo verzorgen?

Een verse tattoo is vergelijkbaar met een schaafwond. Om infecties te voorkomen moet je de tattoo goed schoonhouden. Geadviseerd wordt om de tattoo twee keer per dag te reinigen met een antibacteriële zeep en na te spoelen met lauw water. Dep de tattoo vervolgens voorzichtig droog met keukenpapier en smeer hem in met speciale tattoozalf. Door je tattoo meerdere keren per dag in te smeren zorg je dat de huid soepel en gehydrateerd blijft, wat het genezingsproces bevordert. Kleding over je verse tattoo kan gaan schuren en aan de huid blijven plakken – met name denim, synthetische en wollen stoffen kunnen voor irritaties zorgen. Indien de tattoo op een plek zit die je moet bedekken als je de deur uitgaat, kun je hem na het insmeren afdekken met tattoofolie of desnoods krimpfolie, dat je vast kunt plakken met hechtpleister. Je tattoo is dan beschermd tegen wrijving van de kleding. Omdat de met folie afgedekte huid niet goed kan ademen, moet je de folie er wel weer afhalen zodra je het kledingstuk weer uit kunt doen.

Hoe weet ik of mijn tattoo genezen is?

De eerste week na het zetten van een tattoo zullen er korstjes gaan vormen. Dit kan behoorlijk jeuken, maar het is belangrijk om vooral niet te krabben! In de loop van de tweede week zullen de meeste korstjes er vanzelf afgevallen zijn en wordt er een nieuwe huidlaag zichtbaar. Als je je tattoo goed verzorgt, zal hij na twee weken genezen zijn.

Hoe lang geen sauna na tattoo?

Ondanks het feit dat tattoos na twee weken grotendeels wel geheeld zijn, wordt aangeraden om vier weken na het zetten van de tattoo geen sauna te bezoeken, te gaan zwemmen, gebruik te maken van een hottub of in bad te gaan (douchen mag wel). Gedurende deze periode moet je ook voorkomen dat je tattoo aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Na vier weken is je tattoo volledig genezen en kun je weer doen wat je wilt. Vergeet niet dat je je tattoo altijd moet insmeren met zonnebrandcrème (minimaal SPF 30) als je de zon in gaat; dit om verkleuring van de inkt te voorkomen.

En nee, het maakt niet uit of je een ronde sauna, cube of pod-sauna wilt bezoeken 😉

FinnWald