Home · Hoe vaak moet je hottub water verversen?

Hoe vaak moet je hottub water verversen?

22.01.2024
Blog

Wanneer je een hottub in eigen tuin hebt, dan probeer je natuurlijk zoveel mogelijk om het water van de hottub schoon te houden. Het hottub water vervangen kan immers nog een aardige klus zijn – zelfs in onze kleine hottub gaat zo’n 700 liter. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet onnodig water verspillen. Maar hoe vaak moet je hottub water verversen?

Hottub water verversen, hoe vaak is dat nodig?

Hoe vaak je hottub water verversen moet? Dat is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Of de hottub afgedekt is wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt

Bij FinnWald bieden we niet voor niets de mogelijkheid om een deksel voor over de hottub mee te bestellen. Er kunnen geen bladeren, takjes en ander vuil in een afgedekte hottub vallen of waaien, waardoor het hottub water verversen minder vaak nodig is. 

  • Hoe vaak je van de hottub gebruik maakt

Hoe hoger de gebruiksfrequentie, hoe sneller het hottub water zal vervuilen – dus hoe vaker je het moet verversen.

  • Hoeveel mensen de hottub gebruiken

Met zes mensen tegelijk in de hottub is natuurlijk hartstikke gezellig. Maar het betekent ook wat vaker het hottub water verversen. 

  • Of je doucht voordat je in de hottub gaat

Door even snel onder de douche te stappen voordat je de hottub in stapt, spoel je al het vuil weg dat anders in de hottub terecht zou komen. Niet alleen zweet, talg en huidschilfers, maar ook resten van haar- en huidverzorgingsproducten. 

  • Of je een filtersysteem hebt 

Bacteriën kunnen zich relatief snel vermenigvuldigen in onbehandeld en ongefilterd water; je moet dan eigenlijk al na twee tot drie dagen het hottub water verversen. Gebruik je een filtersysteem, zoals een zandfilter en/of UV-filter, dan hoef je een stuk minder vaak te verversen.

  • Wat je gebruikt voor waterzuivering

Een filtersysteem scheelt een hoop, maar het wordt in de meeste gevallen gecombineerd met een vorm van waterzuivering, zoals chloortabletten. Je kunt het beste kiezen voor een geleidelijk afgiftesysteem, zoals een dispenser die op het wateroppervlak drijft.

Tot slot

Als je vuil in het water ziet drijven of het er troebel uitziet, dan zijn veel mensen sneller geneigd om het water te verversen. Maar je kunt beter niet alleen afgaan op hoe het water eruitziet! Schaf teststrips aan zodat je regelmatig de pH-waarde, chloorwaarde en alkaliniteit kunt meten. Als de waterwaarden niet binnen de aanbevolen range liggen, zijn dan weet je dat het tijd is om het hottub water te verversen!