Home · Hoe stook je een houtgestookte hottub?

Hoe stook je een houtgestookte hottub?

21.04.2022
Blog

Je hottub op temperatuur brengen is een kwestie van een vuurtje in de kachel stoken. In principe geen lastige klus. Maar let bij het stoken van je van een houtgestookte hottub wel op de volgende aandachtspunten.

Fijnstof voorkomen

Bij het stoken van hout komt fijnstof vrij. Om gezondheidsschade te voorkomen, is het belangrijk dat deze stof niet blijft hangen. Zodra het stoken niet op de juist manier gebeurt blijven deze stoffen in de lucht hangen. Je wilt dat je vuur bestaat uit gele en gelijkmatige vlammen en er nauwelijks zichtbare rook uit de kachelpijp komt. Het is ook belangrijk dat jij je water schoon houdt!

Tips om de houtgestookte hottub goed te stoken

  • Zet de aslade of luchttoevoer van de kachel helemaal open
  • Gebruik droog hout (niet geïmpregneerd of geverfd)
  • Gooi geen papier, karton of ander afval op het vuur
  • Gebruik bij voorkeur hout met een keurmerk (FSC of PEFC)
  • Stook ‘omgekeerd’ (op de Zwitserse manier)
  • Laat de kacheldeur iets openstaan tot het hout goed vlam heeft gevat

De beste manier om een houtgestookte hottub te stoken, is omgekeerd stoken. Hierbij plaats je de de meest brandbare stukken hout aan de bovenkant van de stapel, en deze stukken steek je aan. De houtstapel begint zo snel te verbranden, waarbij er nauwelijks rook vrijkomt. Bijvullen? Schuif de brandende of opgebrande stukken naar achter en bouw vooraan aan een nieuwe houtstapel.

Het duurt zo’n 2 uur voordat je hottub goed op temperatuur is.

Zo kun je snel en optimaal genieten van jouw hottubsessie? Meer weten? Vraag het ons gerust!